Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ намали размера на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки с нови 100 млн. евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) намали за пореден път размера на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки по молба на Централната банка на Гърция с оглед на продължаващо постепенно подобрение на финансовите и ликвидни условия в страната.

ЕЦБ взе решение да ограничи лимита на Механизма за спешна ликвидност за гръцките търговски банки (програмата ELA) до 51,8 млрд. евро, намалявайки подкрепата за банковия сектор в страната със 100 млн. евро. Това представлява поредно понижение на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки след одобрената през лятото на 2015 година трета спасителна програма за Гърция в размер до 86 млрд. евро, малко преди която програмата ELA нарасна до 91 млрд. евро.

Редуцирането на тавана на помощта със 100 млн. евро беше по искане на Централната банка на Гърция, като отразява подобрената ликвидна ситуация в гръцката банкова система на фона на стабилизация на депозитните потоци на частния сектор. Новият размер на програмата ELA ще бъде валиден до 20-ти октомври.

През февруари 2015-а година ЕЦБ отряза гръцките финансови институции от предоставяната от нея ликвидност за търговските банки в еврозоната посредством провежданите редовни репо аукциони. Това накара гръцките банки да осланят единствено на свежо финансиране по програмата ELA.

През юни тази година обаче ЕЦБ възстанови достъпа на гръцките банки до предоставяното от нея евтино финансиране, което позволи на кредиторите в страната да намалят тяхната зависимост от Механизма за спешна банкова ликвидност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!