Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът в Медицинския университет в София се разраства

Снимка: wikimedia.org

Уволнения започнаха в Медицинския университет, два дни след като станаха публични скандалните данни от одиторски доклад на Министерството на образованието. Докладът констатира хонорари за над 60 хил. лева за бившия ректор на университета от началото на тази година, автомобил за близо 180 хил. лв. и печелене на обществени поръчки и договори с едно и също юридическо лице. Според заключенията на проверяващите има редица нарушения най-вече при приема на чуждестранни студенти, при определяне на заплатите на преподавателите и т.н.

Това, което беше изнесено като информация, е, най-меко казано, смущаващо. Одитният доклад довежда до доста тъжни размисли и за съжаление, водещи до поредното разединение между преподавателите, което не е добре, но ако нямаше този медиен шум, никой нямаше да разбере, че има някакъв проблем. На нашата ежедневна дейност, на нашите пациенти, студенти и специализанти, не се е отразило, каза доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в Александровска болница.

Това е скандал повече в образователната система и засяга всички нас, коментира д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването:

Лично говорителят на главния прокурор съобщи официално по медиите, че се разследва бившият ректор на Медицинския университет за много тежки обвинения – за злоупотреби с обществени средства – това няма как да не засяга всички, не само академичния състав на Медицинския университет, но и нас като граждани. В крайна сметка независимият съд е този, който ще реши – кой е прав, кой е крив.

На въпрос дали това е междуличностен конфликт между ректора проф. Вихра Миланова и бившия ректор акад. Ваньо Митев, д-р Кацаров отговори:

Какво общо може да има новият ректор с доклад, който е извършен върху дейността на стария? Той какво би могъл да направи, освен документите, които са му поискани, да ги предостави на компетентните органи, които имат право да ги поискат и той няма право да откаже. Защо изведнъж се свиква  ново Общо събрание, нещата се насочват към новия ректор, като че ли той е фабрикувал тези доказателства. Аз имам само едно обяснение. Смятам, че от новия ректор се е очаквало да продължи нещо, което е правено преди това, но той е отказал да го направи, затова е станал неудобен.

Доц. Добрин Василев заяви, че за новото Общо събрание е научил от колега от Пловдив и все още не е получил покана за него:

Бях много изненадан, че ще има такова ново събрание, при положение че старото беше преди няма и половин година и при положение че единодушно беше избран този ректор.

Преди Общото събрание доц. Василев е получил почти анонимен имейл от човек, когото не познава, за провеждането на Общо събрание:

Което е доста странно, защото по Правилник трябва две седмици преди Общото събрание всички членове на Общото събрание да получат покана.

Подробности по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени