Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цецка Цачева се оттегля временно като председател на парламента

Снимка: БГНЕС
Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева се оттегля временно като председател на парламента. Това става, след като в понеделник тя и колегата й депутат Пламен Манушев бяха регистрирани в ЦИК за президентските избори.

Председател на парламента, заместник-председател и трима депутати ще трябва да излизат от парламента, докато тече предизборната кампания. Според Изборния кодекс обаче всички не губят статута си, докато трае кампанията.

Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева каза, че няма да е в парламента, но във важните гласувания може да участва, тъй като законът не я ограничава. За нея и за кандидата ѝ за вицепрезидент Пламен Манушев тя ще разчита на извинени отсъствия, ако изпълняващият длъжността председател Димитър Главчев се съгласи:

Глоба се плаща, ако отсъствието е по неуважителни причини. Няма как да позволя нашите имена да бъдат на този списък, където са посочени народните представители, отсъстващи от работата на парламента, каза Цецка Цачева.

Цачева каза, че заплатата, която получава като депутат, ще бъде дадена на фолклорната група на Черкаските баби. Преди време Цачева беше хваната да ги нарича "едни баби". И заместник-председателят на парламента Красимир Каракачанов обеща да подаде молба за освобождаване.

Каракачанов възнамерява да дари заплатата си за времето, когато ще е в кампания, на детска градина или социален дом.

Явор Нотев и Велизар Енчев също трябва да напуснат парламента по време на кампанията.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна