Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слухове за намаляване на "количествените улеснения" на ЕЦБ изплашиха инвеститорите на европейските борси

Европейските пазари на акции се намира под натиск от продажби, тъй като инвеститорите изглеждат притеснени от слухове, че ЕЦБ може да обмисли намаляване на месечния размер на купуваните от нея еврооблигации по програмата за "количествени улеснения".

Снощи агенция Блумбърг "хвърли бомба", съобщавайки, че ЕЦБ вероятно ще ограничи досегашния си месечен размер от 80 млрд. евро на покупките на държавни облигации от еврозоната. Агенцията се позова на неназовани официални представители на централната банка, според които тя ще започне да ограничава с по 10 млрд. евро месечния размера на покупки на еврооблигации, преди официалния край на програмата за "количествени улеснения", планиран за март 2017-а година.

Въпреки последвалото опровержение от страна на говорител на ЕЦБ, днес борсите на стария континент се оцветиха в червено, като общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,67%, заличавайки голяма част от вчерашния растеж с 0,8% и прекъсвайки поредицата от шест сесии на търговия на непрекъснато повишение.

Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,38%, френският CAC40 - с 0,39%, докато британският индекс FTSE100 заличава 0,43% от печалбите през вчерашната търговия, когато успя да поскъпне до рекорден връх от близо 7122 пункта.

Най-солидно понижение съответно с 1,4% и с близо 2% бележат индексите, включващи компании от сектора на комуналните услуги и на недвижимите имоти.

Спекулациите, че ЕЦБ може да започне да затяга своята парична политика чрез намаляване на месечните покупки на облигации, се отрази първоначално позитивно на банковите акции, тъй като този сектор остава най-негативно повлиян от агресивната програма за "количествени улеснения" и от рекордно ниските реални лихви. При старта на днешната търговия, общият STOXX 600 Bank index нарасна за кратко с 0,5%, но в последствие и той се оцвети в червено, понижавайки се с 1,18%.

Акциите на Дойче банк поскъпват предпазливо с 0,37%, като инвеститорите продължават да очакват новини около евентуално споразумение на водещия немски кредитор с Министерството на правосъдието на САЩ за по-малка от наложената преди време глоба в размер на цели 14 млрд. долара. Акциите на Commerzbank обаче се понижава с 1,09%, след като Exane BNP Paribas намали своята кредитна оценка за втората по големина банкова институция в Германия.

Днешната негативна инвеститорска настройка на европейските пазари не може да бъде разсеяна и от серия слаби икономически данни от еврозоната, потвърждаващи тенденцията на забавяне на и без това скромния икономически растеж през третото тримесечие на годината. Индексът PMI, определящ общата бизнес активност в еврозоната, се влоши през септември до 20-месечно дъно, докато продажбите на дребно през август се понижиха за пръв път от пет месеца насам, след като Евростат обяви и доста силна низходяща ревизия на данните за юли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени