Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Румен Алексов, секретар на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари:

Прехвърлянето на отговорността към лекарите не е решение за отсъствията на децата в училище

Снимка: БГНЕС
Идеята на образователното министерство отсъствията на учениците от час да се извиняват не само с медицинска бележка, както досега, а и с амбулаторен лист, се посреща на нож от семейните лекари, които я обявиха във вторник за незаконна.

Образователното и здравното министерство обявиха, че са се споразумели занапред отсъствията в училищата и в предучилищните групи в градините да се извиняват с амбулаторен лист. Идеята е да се противодейства на големия брой фалшиви медицински бележки.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заявиха, че исканата от МОН мярка е незаконосъобразна и представлява грубо нарушение на конфиденциалността, която е неразделна част от добрата медицинска практика и исконно право на всеки пациент.

В ефира на Радио София д-р Румен Алексов, секретар на сдружението, заяви, че разнасянето на амбулаторните листове в училище с цел извиняване на отсъствията не е разумно решение и е опит да бъде прехвърлена отговорността от родители и учители към лекарите.

Чуйте повече по темата от разговора на Лилия Герчева с д-р Румен Алексов, както как ученици от столични училища възприемат тази идея.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна