Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Дюлгерова:

Българската общност в Мелбърн е много сплотена, държи на традициите и ги предава на децата

3
Снимка: facebook/ личен архив
Днес, когато е Международният ден на учителя, ние ви срещаме с една изключително интересна дама. Ваня Дюлгерова създава българското училище в Мелбърн, училище, което съществува вече 11 години.

Ведра, позитивна, усмихната, тя разказва за началото, което е поставено благодарение на желанието на родителите децата им да знаят български. Историята продължава с покриването на изискванията, за да може българското училище и изобщо изучаването на български език да стане част от училище със сериозни традиции в това отношение - Victorian School of Languages.

Ентусиазъм и професионализъм се срещат, за да могат българчетата в Мелбърн да изучават родния си език (или езика на техните родители), и през тази призма да навлизат в родинознанието, в историята, в музиката. Трябва да си дадем сметка, че някои от родителите пътуват близо 100 км, за да стигнат до училището. Хубаво е, че българската общност в Мелбърн е задружна. Има българо-австралийско дружество, председател на което е прочутият български щангист Благой Благоев, има българска църква, която, разбира се, играе и социална роля.

А самата Австралия, както ни разказа Ваня Дюлгерова, е прекрасна страна, в която хората се поздравяват на улицата, усмихват се и търсят начини нещата да се случват. И те се получават.

Ваня е убедена, че българите трябва да показват най-доброто, най-позитивното лице на страната ни и да пазят традициите. И прави точно това, заедно с останалите млади семейства, които продължават да идват в Австралия. Така се пресичат две добри "линии" - местната австралийска и нашата, българската, обаче тази, с която можем да се гордеем.

Ще се убедите като чуете интервюто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени