Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение между Турция и Ирак заради турското военно присъствие

Турция армия военни
Снимка: БГНЕС

Ново напрежение се породи между Анкара и Багдад, след като турският парламент удължи с една година мандата на турската армия за трансгранични операции в Ирак и Сирия. Иракският парламент в специална резолюция осъди решението на  турския Меджилис. А преди това иракският премиер Хайдар ал Абади заяви,че турското военно присъствие на иракска територия може да доведе до регионална война.
Днес иракският посланик в Анкара бе привикан във външно министерство за обяснения. Турция отхвърли обвиненията. Вицепремиерът Нуман Куртулмуш заяви, че турското военно присъствие в Ирак е насочено към стабилност във време, когато страната е дълбоко поделена и че Турция няма намерение да бъде окупационна сила.
Всъщност причина за кризата е фактът, че турски войници се намират на базата "Башика" в Северен Ирак като част от международната мисия за обучение и екипиране на иракските сили срещу терористичната групировка ИД. Но правителството на Ирак разглежда турските войски като окупатори.
Багдад се разгневи още повече, когато говорителят на турския президент Реджеп Ердоган Ибрахим Калън обяви тези дни, че 5 хиляди турски войници, които са били подготвени на базата "Башика", ще участват в евентуална операция за освобождаването на град Мосул в Северен Ирак от терористите от "Ислямска държава", но той не уточни дата. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна