Танева: Целим бързо връщане на руския пазар, веднага след падане на ембаргото

Десислава Танева
БГНЕС


Представители на руските фитосанитарни власти ще посетят България, за да преценят възможностите за завръщане на българска земеделска продукция на руския пазар, стана ясно по време на посещението на министъра на земеделието и храните Десислава Танева в Русия. 

1 милион евро, получавани от износа на млечни продукти от България, вследствие на наложеното ембарго на Русия от страна на Евросъюза заради анексията на Крим през 2014 година, е изгубила страната ни, обяви пред Българското национално радио министър Танева на най-голямото земеделско изложение в Русия. Тя бе категорична, че българският бизнес не е потърпевш, защото този пазар се е преразпределил в държавите от Европейския съюз. 

Сн: Николай КръстевБългария вече е поставила въпроса пред властите в Москва за процедурите, които ще следват за това по-бързо българските земеделски производители да могат да се завърнат на руския пазар след свалянето на ембаргото, независимо кога ще стане това, посочи Танева. 

27 предприятия от България са заявили интерес да се върнат на руския пазар. 
Още от категорията

Понижение на рублата заради напрежението между Москва и Запада и преди тазседмичното заседание на Фед

Руската рубла се намира под натиск от продажби с оглед на ескалиращото напрежение между Москва и Запада във връзка с атаката с нервнопаралитичен газ на бивш руски шпионин на британска земя. Негативно влияние оказва и факта, че рублата, подобно на другите валути на т.нар. "развиващи се пазари", губи позиции спрямо щатския долар преди важното..

публикувано на 19.03.18 в 12:03

И "Туитър" ще наложи забрана на рекламите за търговия с криптовалути

"Титуър" е поредната водеща социална интернет медия, която се подготвя да наложи забрана на рекламите, отнасящи се до търговията на криптовалути, съобщи в неделя британската телевизия Sky News. Според водещия британски ТВ канал, новата рекламна политика на Twitter, която ще бъде въведена след две седмици, се очаква да включва забрана на рекламите..

публикувано на 19.03.18 в 11:34

"Сосиете Женерал" се надява на скорошно постигане на решение по отношение на обвиненията на САЩ

Голямата френска банка "Сосиете Женерал" (Societe Generale) заяви в понеделник, че се надява "в рамките на следващите няколко седмици" да постигне споразумение с властите в САЩ относно продължаващото американско разследване за предполагаеми манипулации на лондонската междубанкова лихва Либор и разследване на транзакции, извършени от френския кредитори..

публикувано на 19.03.18 в 10:51

Блумбърг: Водещи икономисти очакват по-добър икономически растеж в еврозоната през следващите две години

Икономиката на еврозоната ще нарасне с 2,4% през 2018-а и с 2,0% през 2019-а година, показват резултати от последно проучване на агенция Блумбърг сред водещи икономисти. Това представлява повишение на техните прогнози от преди месец с по 0,1% за настоящата и за следващата година. В същото време анкетираните икономисти продължават да очакват, че..

публикувано на 19.03.18 в 10:22

Държавният дълг на САЩ достигна рекордните $21 трилиона

Държавният дълг на САЩ достигна за първи път в историята 21 трилиона долара, съобщава CBS, позовавайки се на данни на финансовото министерство. При встъпването на Доналд Тръмп в длъжност като президент през януари 2017 държавният дълг на САЩ беше 19,9 трилиона. По време на кампанията за изборите Тръмп крититуваше предшественика си..

публикувано на 19.03.18 в 10:16

Брюксел представи списък с европейски контрамита за американски стоки на стойност 6,4 млрд. евро

В края на миналата работна седмица европейските власти, базирани в Брюксел, публикуваха два списъка с американски продукти, които ще бъдат обект на митнически тарифи, ако в крайна сметка президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи увеличение на митата за внос на стомана и алуминий от ЕС, съобщава сайтът www.Politico.eu. Висше европейски служител заяви..

публикувано на 19.03.18 в 09:37

Рублата леко поскъпна спрямо еврото

Рублата леко поскъпна спрямо еврото след президентските избори в Русия, съобщава rt.com. При отварянето на пазарите в понеделник сутринта едно евро се разменяше за 70,61 рубли, което е повишение с 4 копейки. Същевременно руската валута отбеляза лек спад спрямо долара и сутринта на 19 март курсът беше 57,54 за долар (минус 5 копейки).

публикувано на 19.03.18 в 09:33