Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията на ЕС за гранична охрана тръгва на ГКПП "Капитан Андреево"

Снимка: БГНЕС

Новата европейска агенция, която трябва да осигури ефективна охрана на външните граници на Евросъюза, ще заработи от днес на българско-турската граница. Официалното откриване ще се състои на ГКПП "Капитан Андреево". 

Патрулни коли, мобилни термовизионни системи, екипи със служебни кучета, въздушно наблюдение – това ще видят премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Румяна Бъчварова, еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос и висши представители на ЕС. За България създаването на службата е огромен успех за европейската солидарност. 

Според Аврамопулос България започва да играе по-важна роля в опазването на собствените си и европейски граници. Статистика на ЕС показва, че между януари и ноември 2015 г. близо милион и половина души са прекосили незаконно външните му граници, което е исторически рекорд. Сред дейностите на новата служба са организиране на съвместни операции, търсене и спасяване на бедстващи в морето. Агенцията ще трябва да създаде и резерв от 1500 гранични служители за бързо разполагане. Освен с охрана срещу нелегални имигранти тя ще се занимава с анализи на слабостите по протежение на границата и ще има правомощието да изисква българските власти да предприемат коригиращи действия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени