Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остават 20-те заплати при пенсия на служителите в МВР

Регламентираха извънредния труд на полицаите

Снимка: БГНЕС

Депутатите обсъждат на второ четене промени в закона за МВР. При напускане на системата служителите ще продължат да получават обезщетение от 20 заплати, както досега. Освен това платеният им годишен отпуск остава в размер на 30 дни.

Прието беше, че служителите на МВР ще могат да полагат извънреден труд до 25 часа на тримесечие и до 100 часа годишно при бедствие и при други извънредни ситуации. По изключение ще може да бъде полаган извънреден труд и над тези ограничения, но само с писменото съгласие на полицаите. Опозицията се противопостави на ограниченията. 

Хамид Хамид от ДПС коментира: 
Това не е някоя детска градина, където можем да забраним извънредния труд. Това е полиция, извънредният труд се налага. Ограничението за 25 часа е направено само да няма възможност да се заплаща извънредния труд, а не че ще се спазва.

Красимир Янков от БСП допълни: 
Има недокомплект в МВР, има свободен щат. В бюджета трябва да има спестени средства и за да бъде компенсирана тази липса на служители, се използват действащи служители, които имат извънреден труд.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обясни защо исканото от опозицията увеличение на извънредния труд не може да се случи: 
Изчисленията показват, че извънредният труд ще се увеличи средно между 3 и 4 милиона на година. Бюджетът на министерството в перото "разходи за персонал" към настоящия момент не може да поеме една такава сума.

Освен това депутатите приеха, че около 5500 щата ще бъдат прехвърлени от Закона за МВР към този за държавния служител.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени