Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще имат ли достъп всички медии до пакетите за участие в информационната кампания за референдума?

Снимка: БГНЕС

До края на деня ще стане ясно ще имат ли достъп всички медии до пакетите от по 40 000 лева за участие в информационно-разяснителната кампания за референдума на 6-и ноември. Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), което спря достъпа до тези пари на регионалните медии и сайтовете, беше обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС).

Решението стигна до съда по  жалба на Единната народна партия, според която с него ЦИК е излязла от основните си правомощия и е извършила тълкувателна и законотворческа дейност, определяйки кой да има достъп до бюджетните медийни пакети. С 13 на 6 гласа Комисията изключи от този достъп сайтовете и регионалните медии  и записа, че от парите могат да се ползват само телевизии, радиа и вестници с национален обхват. Тази позиция беше защитена пред ВАС от члена на ЦИК Мария Бойкинова, според която след като става дума за национален референдум, популяризирането му трябва да става от медии с национален обхват. Неофициално от Комисията признаха, че това решение е следствие от установените злоупотреби с медийните пакети на миналото пряко допитване и невъзможността на ЦИК да контролира дали държавните пари се използват по предназначение.

От името на Единната народна партия на тези аргументи възрази адвокат Бенлиян. На въпрос очаква ли ВАС да потвърди решението на ЦИК, той отговори:

За мен е твърде невероятно да стане, въпреки че не е невъзможно, но това ще бъде сериозен шамар срещу демокрацията. Не мисля, че такова решение би следвало да остане в сила.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени