Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Петков: Българските планини предлагат разнообразни възможности за катерене

БНР Новини

Катеренето е страст. Настани ли се веднъж в сърцето ти, остава там завинаги. Какви възможности за практикуване по вертикала предлагат скалните масиви на България? За това говорим с големия български алпинист Николай Петков. Той се увлича по катеренето през далечната 1973 г., изкачил е най-високите върхове на 6 от 7-те континента и девствените върхове на Антарктида. Стъпва на Еверест през 1984 г., когато осъществява пълно траверсиране на масива, изкачвайки се по Западния му гребен и слизайки по Класическия маршрут откъм Непал, и още веднъж – през 2004 г. В момента катеренето в световен мащаб се развива с много големи темпове. Една от най-бързо развиващите се дисциплини е спортното катерене, разказва Николай:

Снимка




СнимкаВ България има много спортни обекти за катерене. Такива са Врачанските скали, Карлуково, Дряново, Велико Търново, Лакатник – голямо изобилие от  обекти, на които си заслужава катерачите да отидат. Макар не много високи, планините ни предлагат добри възможности и за алпийско катерене, включително през зимата. Възможности има и за ледено катерене – на Скакавица в Рила, в района на Северния Джендем в Стара Планина. Но тъй като имаме и по-топли зими, човек трябва да е информиран предварително, дали ледът е добър.

Приятни и незабравими емоции в България могат да си доставят и любителите на Deep water soloing (DWS), или соловото катерене над вода:

Този вид катерене не е типичен за България, но имаме едно място по крайбрежието, където скалите са подходящи. Катерачите, които пристигат в България, могат да допълнят пребиваването си, отивайки и на морето. Deep water се практикува близо до Камен бряг и Тюленово, където скалните формации са уникални. През август, когато условията са най-добри за катерене край морето, българските катерачи традиционно се събират там.

Лакатнишките скали са друга любима българска катераческа дестинация. Районът се посещава от катерачи от 30-те години на ХХ век. Знаково за района е „Орлово гнездо“ – кацнала на скалите червена къщичка, здраво захваната с метални скоби, която побира трима души. До нея се стига само с въже. Строена е през далечната 1938 г. по идея на местни и софийски катерачи, разказва Николай Петков:

СнимкаЛакатнишките скали са едни от най-добре разработените райони за катерене. В последните години с климатичните промени и повишаването на температурите Лакатник е много подходящ за катерене дори през зимата. Напоследък в България се разработиха и много интересни сектори като Тетевен – Синьото колело, Рибарица – сектор със скални форми, които ние наричаме „черва“ (на английски „туфа“). Край Дряново също има уникални условия за катерене и вероятно в бъдеще това ще стане много популярна дестинация.

СнимкаЩедри към любителите на катеренето са и околностите на София:

Скалите на Витоша са със сравнително малко маршрути. Но за софийските катерачи и гости от чужбина това е място, което не трябва да пропускат. Там дори за половин ден може да се практикува катерене във всички форми. Резньовете са за алпийско катерене, Комините и Боянският водопад - за спортно. През зимата Боянският водопад става за ледено катерене, - уточнява алпинистът.

А ето какви съвети дава Николай Петков на прохождащите в този спорт:

Трябва много да внимават младите алпинисти и катерачи в първите години. Аз къде на шега, къде наистина казвам: „Ако не умреш първите три години, после става по-трудно“. Това е една много дебелашка шега. Но наистина грешките са основното, което води до инциденти в алпинизма и катеренето. Колкото е по-млад и неопитен човек, толкова е по-податлив. По-нататък се автоматизират действията, много неща се научават, но, разбира се, никой не е застрахован. След грешките идват обективните опасности. В планината и под скалите падащите камъни са причинили много нещастия. Така че човек трябва да е много внимателен и да се пази. Да не му заспива вниманието, защото понякога нещата стават изведнъж.

СнимкаВ края си струва да споменем, че през август т.г. Международният олимпийски комитет взе решение катеренето да бъде включено в Олимпийските игри в Токио през 2020 г. Надяваме се чрез млади надежди като Петър Иванов от София, който тази година спечели Европейската купа за младежи в своята категория, и България да успее да се включи в надпреварата за олимпийското злато.

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!