Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Сирия може да бъде спряна само ако се разберат САЩ и Русия

Бойко Борисов: Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа

България е получила първите 60 милиона евро от обещаните 160 милиона евро европейска помощ

| обновено на 06.10.16 в 15:27
Снимка: БГНЕС

От днес новосъздадената Европейската агенция за гранична и брегова охрана се включва в защита на българско-турската граница срещу нелегалния трафик на хора. Официалното откриване беше на граничен пункт Капитан Андреево.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос посочи, че държавите-членки трябва да дадат своя принос за охраната на европейските граници и политиката към миграция:

Европейските граждани поискаха такава структура и то съвсем основателно. Те поискаха един осезаем, видим, европейски отговор. Днес заедно предлагаме този отговор.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова увери, че въпреки трудностите, и под натиск, е била създадена ефективна организация на работата за охрана на границата:

Като страна на първа линия България е полагала, и полага, последователни и всекидневни усилия в тази посока. Ще продължим да го правим и занапред.

България е получила първите 60 милиона евро от обещаните 160 милиона евро европейска помощ. Това каза премиерът Бойко Борисов преди стартирането на дейността на Европейската гранична и брегова охрана на ГКПП "Капитан Андреево":

Аз благодаря на Европейската комисия, че снощи преведоха първите 60 милиона евро, от транша, който в Братислава Европейската комисия гласува грандово да дойдат в България. Те ще са не само недостатъчни, но ние имаме милиони километри граници в Европейския съюз.

Борисов определи днешното стартиране на работата на Европейската гранична полиция като ненасочено към Турция:
 
Това трябва да е знак към всички в Европа, които си мислят, че споразумението с Турция не трябва да се спазва или да се развали. Над три милиона души стоят малко по-нататък, на 40-50 километра оттук. Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти. Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа.

Според Борисов Русия и САЩ трябва да решат конфликта в Сирия:

Войната в Сирия може да бъде спряна само ако се разберат САЩ и Русия. Да призовем господин Лавров и господин Кери да седнат и да намерят дори най-лошия мир, за да могат тези хора да се върнат там. В противен случай няма шанс да се защитим, ако на Изток няма мир.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени