Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Енрике Мореплавателя и една загадъчна картина

БНР Новини
„Полиптих на свети Винсент“ - фрагмент

През 15 век историите за царството на легендарния презвитер Йоан, смятан за правнук на един от Тримата влъхви, завладяват Европа. Говори се, че 72 кралства, от Индия чак до Вавилон, плащат данък на Йоан, а неговото царство е пълно с богатства и странни създания.
Тази легенда събужда любопитството на португалския принц Енрике. Завладян от разказите за несметните богатства, които пътуват с керваните през пустинята Сахара към брега на Средиземно море, той изпраща португалските кораби да търсят нови по-евтини и по-бързи търговски пътища от Африка. Така започва епохата на великите географски открития, а Енрике е наречен Мореплавателят. Към края на бурния си живот принцът попада сред главните герои в картината „Поклонението пред Св. Винсент” – най-доброто и в същото време, най-загадъчното произведение на португалската живопис от това столетие. Смята се, че тя е единствената, достигнала до нас картина на португалския художник Нуно Гонсалвиш.
„Поклонението пред Св. Винсент” е полиптих (няколко свързани помежду си картини с обща идея). В първоначалния си вариант той се е състоял от 12 или повече дъбови пана, около два метра високи и с широчина 60 см. Днес са запазени само шест от паната – на монасите, на учените, на търговците, на царското семейство, на принцовете и на рицарите. Специалистите продължават да спорят, кои са шейсетте важни личности, изобразени на тези пана и какво означават предметите в ръцете им.
Още за „Поклонението пред Св. Винсент” можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени