Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Буруджиева: Бокова не застана начело на ООН заради Борисов и правителството му

Снимка: БГНЕС


Това, което направихме с госпожа Бокова, на практика отне възможността тя да застане начело на ООН. Това, че не е на първо място, се дължи на г-н Борисов и българското правителство. Той влезе в ролята на атлетката, която спъна Ивет Лалова и й отне златния медал, каза в предаването "Нещо повече" Татяна Буруджиева.

БСП организира протест във връзка с действията на българското правителство по кандидатурата на страната ни за гененрален секретар на ООН.

Около 80 процента от българите смятаха, че не трябва да се сменя Бокова с Георгиева, подчерта Буруджиева.

Всички издания в чужбина ни се подиграват заради случилото се с кандидатурата ни за ООН. Не очаквах, че г-н Борисов няма да си признае грешката, каза Буруджиева.

На г-жа Бокова не ѝ достигна само един глас. Русия щеше да продължи да настоява. Не можем да искаме Русия да защити нашия кандидат, ако ние самите постъпваме по познатия начин, смята Буруджиева.

Това, което се случи днес, прехвърля голяма отговорност върху бъдещия президент да компенсира неспособността на правителството да се справя с международните дела, каза Буруджиева.

Според нея избирателната активност ще бъде между 45 и 50 процента, но с подобни действия тя може да се повиши. Около 70 процента на президентски избори е постижиама активност, но този път това няма да се случи,  прогнозира Буруджиева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна