Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи детски кардиолози от Германия споделят опит с българските си колеги

Снимка: Радио Видин
Водещи европейски кардиолози вече два дни работят заедно с екипа на Клиниките по инвазивна и детска кардиология от Националната кардиологична болница и демонстрират редица новости в лечението на деца с вродени сърдечни малформации. Второкласничката Деяна от Добрич е едно от децата, оперирани по безкръвен метод от гостуващия професор Шрирам от Университетския сърдечен център в Кьолн.

За втори път тази година двама утвърдени детски кардиолози от Университетския сърдечен център в Кьолн, Германия работят заедно с лекарите от Клиниката по детска кардиология. Това са проф. Герардус Бенинк и  неговият колега проф. Шрирам , който извършва интервенционални процедури и инвазивно лечение на ритъмно-проводни нарушения при деца и кърмачета, каза доц. Анна Кънева.

Проф. Шрирам е с 30-годишна практика в детската кардилогия. В момента работи в сърдечен център в Кьолн и смята, че достиженията в кардиологията трябва да бъдат споделени с всички специалисти в света:

В нашата област има голям напредък и споделянето на върховите достижения има голямо значение за пациентите. Трябва да се направи усилие лечението на тези пациенти да бъде по - евтино. Това го казвам, защото лечението в България е с една цена, но ако те заминат в чужбина цената става десетократно по- голяма. 


И двете теми са в дневния ред на Националния конгрес по кардиология, организиран от Дружеството на кардиолозите в България, който започва от днес. У нас Здравната каса поема лечението на децата с малформации.

Още по темата чуйте в репортажа на Гергана Хрисчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени