Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир

| обновено на 07.10.16 в 17:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир.

Норвежкият Нобелов комитет реши да връчи Нобеловата награда за мир за 2016 година на колумбийския президент Хуан Мануел Сантос за решителните му усилия да сложи край на продължилата над 50 години гражданска война в страната, съобщи Комитетът.
 
Наградата също така е в знак на почит към колумбийския народ, който въпреки огромните трудности и насилието не е изгубил надеждата за постигане на справедлив мир, както и към всички страни, допринесли за този мирен процес, се казва още в изявлението на Нобеловия комитет.

Колумбийският президент посвети наградата на народа на Колумбия и добави, че страната е много, много близо до постигане на мир:

Рано сутринта синът ми Мартин ме събуди, за да ми съобщи, че Норвежкият Нобелов комитет е решил да ми връчи Нобеловата награда за мир. Безкрайно съм благодарен с цялото си сърце за това почетно отличие. Наградата не е само за мен, а за всички колумбийци, особено на милионите жертви от този конфликт, в който бяхме повече от 50 години. Колумбийци, това е за вас! Ние трябва да се помирим, да бъдем заедно, да завършим този процес и да започнем изграждането на стабилен и траен мир.

Хуан Мануел Сантос бе инициатор на преговорите, които приключиха със споразумение между правителството и въоръжените сили на Колумбия (ФАРК). На референдум в неделя обаче жителите на страната не подкрепиха сделката с бунтовниците, считани от някои за терористична организация. Преди два дни бе удължено до 31 октомври и обявеното по-рано примирие с ФАРК.

Наградата за мир е присъдена за първи път през 1901 г. на швейцареца Жан-Анри Дюнан и французина Фредерик Паси. През последните 4 години три пъти Нобелът за мир отиде при организации. През 2015 г. бе отличен т.нар. "Тунизийски квартет за национален диалог", през 2013 г. - на Организацията за забрана на химическите оръжия, а през 2012 г. - на Европейския съюз. Наградата се връчва ежегодно в деня на смъртта на Нобел - 10 декември. За разлика от Нобеловите награди за физика, химия, медицина и литература, които се дават всяка година в Стокхолм, наградата за мир се връчва в Осло.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени