Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на обективна информация влияе върху начина, по който младите възприемат мигрантската вълна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анализ на Института за социална интеграция (ИСИ) представя нагласите на българските граждани за интеграцията на бежанците в България. В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" социологът Стефан Георгиев разказа подробности за изследването:

Изследването е на няколко етапа. Използвали сме и данни от представителни изследвания, които са публикувани през последните месеци, за да може да синтезираме този анализ, който е продукт на няколко месеца работа. В изследването са включени млади хора на възраст между 18 и 35 години, които са участвали в наши качествени изследвания, дълбочинни интервюта и по един или друг начин са изказвали своето отношение и мнение по темата. Бих казал, че темата е доста актуална.

Освен липсата на обективна информация, има четири основни фактора, които оказват силно влияние върху начина, по които младите хора възприемат мигрантската вълна, обясни Георгиев:

Има четири основни фактора, които според младите хора оказват влияние на начина, по който ние възприемаме цялата ситуация. На първо място има различни видове страхове. Това може да са страхове от терористични атаки, страхове за бъдещето, несигурното поведение на чужденци, които за първи път виждаме по улиците на България. Ние сме общество, което много трудно се отваря на диалог с чужденците. Голяма роля играят и предварителните нагласи, което се комбинира и с богата палитра от предразсъдъци и стереотипи.

Цялото интервю със Стефан Георгиев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна