Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биг бендът на БНР откри сезона с актьори, които пеят джаз




Артистична,  непосредствена, с прекрасно настроение – така се усети атмосферата на първия концерт на Биг бенда на БНР в залата на Първо студио миналата вечер. Програмата на бенда започна с Mercy, mercy, mercy и Samba del gringo преди на сцената да излязат  неизчерпаемата и  неудържима  Милица Гладнишка и елегантно сдържаният Атанас Сребрев. След „Аполония“ сега и софийската публика имаше възможност да чуе на живо техните импровизации върху класически джаз произведения, мюзикъл и поп.
Познаваме и двамата актьори от телевизионния и кино екрани, но те имат зад гърба си и музикална подготовка. Милица Гладнишка свири 10 години на пиано, влиза в  НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”,  но едновременно с това учи и оперно пеене, завършва  курс и по джаз пеене в Morley College. Музиката и актьорството  вървят ръка за ръка – през последните години тя пее с най-добрите джаз музиканти и участва в редица фестивали. 
Завършилият „Актьорско майсторство“ и „Мюзикъл“ в НАТФИЗ Атанас Сребрев има над 80 участия в чуждестранни и български филмови продукции. Пеенето е една от големите му страсти, а артистичното му присъствие на сцената е наистина завладяващо. 
Биг бендът на БНР в продължение на пет десетилетия е емблема на класиката в джаза, както и на експериментаторство. В първо студио на БНР заедно с Биг бенда са направили първите си стъпки като оркестранти и солисти голяма част от българските поп и джаз музиканти. Сред новите  имена, получили шанс да започнат своята професионална кариера с тях, са Нора Караиванова, Маги Джанаварова, Теодор Койчинов, Ясен Зердев, Криста, Стелияна Христова, Богомил Бонев и още много млади певци. В продължение на тази традиция джаз формацията начело с Антони Дончев и през този сезон планира провеждането на „Биг бенд джаз академия“ - творческа лаборатория, която продължава традициите на общественото радио да открива новите звезди на музиката ни.


Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени