Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият том от алманаха „Достоевски мисъл и образ“ съдържа 12 статии

Фьодор Достоевски
Снимка: bg.wikipedia.org


Тази седмица беше представен вторият том от алманаха „Достоевски мисъл и образ“, в който има 12 статии. Три от тях са на чуждестранни изследователи.

За предаването „Хоризонт за вас“ Емил Димитров от българското общество „Достоевски“ отчете, че спецефично за нашата общност е опитът за съдружаване на разнообразни специалисти. Не само на литератори и филолози, а всевъзможни екперти участват проблематизирането на именития литератор, обясни той и даде пример:

Тук, във втория том е публикувана статията на физика Михаил Бушев: „Достоевски за свободата на волята – някои физически конотации в повестта „записки от подземието“. Става дума за специфични метафори, структури  и образи  в творчеството на Достоевски, където наистина погледът на специалистът е изключително ценен – нещо, което филолозите и философите обикновено пропускат.

Светът  на  Достоевски е свят на човешката свобода, но и свят на съдбовността на свободата, свят на отговорността от свободата, на апокалиптиката на свободата, коментира Димитров.

Наистина малцина са такива са тези пистели, вероятно ще ги изброим на пръстите си на едната си ръка, които имат такъв напрегнат диалог със съвремеността.  Всяка нова стъпка на живота в персонален, пък и в планетарен аспект, по някакъв начин реферира, се съотнася  с творчеството на Достоевски.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна