Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Пардю: Дейтънското мирно споразумение не е провал

Джеймс Пардю
Снимка: БГНЕС
Натрупалите се за кратко време доста предизвикателства пред съществуването на федерална Босна и Херцеговина, изваяна с Дейтънското мирно споразумение от края на 1995 година насочват към един от хората, които го създадоха. Преди да бъде назначен за посланик на Съединените щати у нас през 2002 година, Джеймс Пардю беше в екипа на посредника на Вашингтон за прекратяване на най-новите балкански войни - Ричард Холбрук.

21 години е възрастта, на която в Съединените щати се навършва пълнолетие. На толкова след малко повече от два месеца става Дейтънското мирно споразумение. От подписването му минаха вече немалко години, а сърбите и мюсюлманите продължават да съжителстват, но в отделни общности. Според един от авторите на Дейтънския мир - Джеймс Пардю, това не означава провал:

Според мен елиминирането на напрежението между сърбите и останалите общности ще отнеме дълго време. Може би поколения. Дейтън не е провал. В никакъв случай. Споразумението даде възможност на народите на Босна да си изградят демокрация и да развият страната си според демократичните принципи. Някои хора продължават да водят дребните си етнически борбички, но това не е бъдещето и се надявам един ден да го разберат.

Цялото интервю с Джеймс Пардю можете да чуете в звуковия файл.
  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!