Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как избирателите в САЩ гледат на допитванията и социологическите проучвания

Доналд Тръмп и Хилари Клинтън
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Месец преди изборите за наследник на американския президент Барак Обама основните претенденти в надпреварата са с минимална разлика според социологическите проучвания. Освен на срещи с избиратели за спечелване на по-голяма подкрепа Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп залагат на оставащите два дебата. След първия дебат между двамата анализатори посочиха Клинтън за фаворит. Помогна ли й да увеличи преднината си?
 
В неделя ще се проведе вторият президентски дебат между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп. Задачата пред Клинтън ще бъде да убеди колебаещите се избиратели. Показателите в национален план са в нейна полза, но изборите за президент в Америка се решават от квоти, давани от щатите. Победителят не е задължително да е спечелил мнозинството от националния вот. Т.нар. “суинг стейтс“ или люшкащи се от една партия към друга щати държат ключовия вот. При тях нещата не са толкова ясни.
 
Питър Браун е заместник-директор на Куинипиaк Полинг Инститют. Той има повече от 30 години опит като политически журналист и редактор в столицата Вашингтон, региона Ню Инглънд и щата Флорда. По време на телеконференция Браун сподели последните резулати от допитванията на ангенцията, в която работи. Вниманието му бе насочено към конкретни щати. От 1960 година не е имало президент, който да не е спечелил поне в два от щатите Флорида, Охайо и Пенсилвания:
 
Във Флорида госпожа Клинтън води с пет пункта пред Доналд Тръмп. Това е голяма промяна от предишното ни допитване преди първия дебат, когато Тръмп и Клитън бяха почти наравно във Флорида. В Охайо тази седмица Тръмп води с пет пункта пред Клинтън и това е подобрение на резултата на Тръмп. В Пенсилвания резултатът статистически погледнато е без промяна и Клинтън има 4 пункта преднина.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Младен Петков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени