Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ и Световната банка с висока оценка за фискалната политика на България

Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Световната банка и Международният валутен фонд са дали висока оценка на България за фискалната политика и ускорения икономически растеж през последната година и половина. Това съобщават от финансовото министерство след разговорите на министър Владислав Горанов в рамките на годишната среща на двете институции във Вашингтон. 

България е сред държавите с най-високи макроикономически показатели в Източна Европа. Увеличаващият се икономически растеж, намаляващата безработица и подобряването на бюджетната позиция са впечатляващи. Това е заявил вицепрезидентът на Световната банка Сирил Мюлер.

Експертите на Световната банка са доволни от успешно проведената оценка на активите на търговските банки у нас и последвалите стрес тестове, посочват от финансовото ведомство. Мюлер и Горанов са обсъдили състоянието на публичните финанси у нас и очакванията на правителството за развитието на икономиката в следващите три години. Двамата са коментирали и проекти в сферата на енергийната ефективност, за които България получава подкрепа от Световната банка. 

Министър Горанов е запознал заместник директорът на на МВФ с мерките на правителството срещу сивата икономика, контрабандата и корупцията. От Фонда смятат, че повишената събираемост и намаляващият дефицит могат да доведат до постигане на балансиран бюджет до две години. Българската финансова система е стабилна. Това гарантира устойчив растеж през тази и следващите години, изтъкнал заместник-директорът на МВФ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени