Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 български общини са отличени в конкурса "Екообщина"

Десет български общини са големите победители в първото издание на конкурса "Екообщина". Те бяха наградени на официална церемония в курорта Албена от министрите на околната среда и водите Ивелина Василева, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и от Доминик Вааг - временно управляваща посолството на Франция в България. 
В конкурса са взели участие над 30 общини, които са подали 48 кандидатури в  четири категории - "Устойчиво управление на водите", "Устойчиво управление на отпадъците", "Енергийна ефективност на сгради" и "Мобилна устойчивост". 

Община Каспичан е победител в категорията с население под 10 хиляди жители в категория "Устойчиво управление на отпадъците". Кметът на община Каспичан Милена Недева сподели:
При нас има организирано сметосъбиране, имаме програма за управление на отпадъците, имахме проект, с който беше изградено социално предприятие "Благоустрояване и озеленяване", имаме приключен проект за рекултивация на сметището за твърди битови отпадъци на община Каспичан.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира инициативата на френското посолство:
Това наистина е една прекрасна инициатива на френското посолство в подкрепа на общините на това те да инвестират в екологична инфраструктура, в нещо много важно, това е енергийна ефективност на сгради, както и за градската мобилност - по-бързи превозни средства в градския транспорт и по екологични. Това са все инвестиции, които подкрепяме и с европейските фондове, защото те са важни за гражданите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени