Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кола бомба избухна в Югоизточна Турция

| обновено на 09.10.16 в 14:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нападение с кола бомба срещу жандармерийски участък в пограничния град Шемдинли, окръг Хаккяри в  населения компактно с кюрди Югоизточен Анадол разтърси Турция.

При нападението загинаха 18 души, 10 от които турски войници.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви,че са били използвани 5 тона експлозиви от терористите на ПКК в нападението срещу жандармерийския участък.

Терористите възпламенили експлозивите близо до участъка, където се извършвала контролната проверка на колите и пътуващите в района. Посочва се,че нападателите са от забранената за тероризъм Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава.

Жандармерийският участък, който е бил атакуван днес на разсъмване, се намира на около 20 км от град Шемдинли. Градът е разположен в планинска област край границите с Иран и Ирак. Регионът се охранява от редовна армия и от войски на жандармерията, които преминаха на подчинение към вътрешното министерство. 

Според информационните източници, експлозията е била толкова мощна, че на мястото на нападението се е образувал огромен ров с ширина 10-15 метра на дълбочина 6-7 метра. Блокирани са пътищата в региона.

Турският вицепремиер и говорител на правителството Нуман Кутулмуш заяви, че властите няма да оставят ненаказани извършителите на коварното нападение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени