Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Ковачев: САЩ и Великобритания бяха заявили на Бокова, че ще получи два пъти вето

А. Найденов: Има технологично време вотът на недоверие да бъде внесен преди изборите

Снимка: andrey-kovatchev.eu


Опозицията се опитва да припише провала на г-жа Бокова на сегашното правителство. Тя беше кандидат на правителството на Орешарски и беше поставена като кандидат на България след ултиматум от г-н Първанов. Това не трябва да бъде забравяно.

Не трябва да бъде забравяно, че г.жа Бокова нямаше никакъв шанс, поради простата причина че САЩ и Великобритания бяха заявили, включително и н а г-жа Бокова и тя много добре го знаеше към 26 септември, че ще получи два пъти вето. Затова и българското правителство взе абсолютно правилното решение да се опита да спаси шанса за Източна Европа да има генерален секретар.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. Той допълни, че Русия е подавала „позитивни сигнали“, че няма да наложи вето на Кристална Георгиева чак до 3- ти октомври. Дипломатическите източници са категорични, че Русия и Китай са наложили вето на Георгиева, категоричен е Ковачев, който нарече „спекулации“ твърденията, че вето са наложили Франция и Китай. Според Ковачев, опозицията се опитва да припише на ГЕРБ предизвестения провал на кандидатурата :

Ковачев изтъкна, че преди последното гласуване в ООН, Бокова не е имала подкрепата на държавата и оставането ѝ в надпреварата е попречило на консолидацията на гласовете около една кандидатура на жена от Източна Европа.

СнимкаДепутатът от БСП Ангел Найденов нарече твърденията на Ковачев „абсолютно познати тези“ и „част от опорните точки“, раздадени от ГЕРБ.

От самото начало се правеха усилия да се турпилира кандидатурата на Ирина Бокова. Тя самата да бъде злепоставена в международните среди и да се постави под съмнение подкрепата от страна на България за нея. Мисля си, че тук едва ли някой ще вземе да спори. От тази гледна точка нейното представяне не е провал, каквото беше определението на господин Ковачев. Крайният резултат е нейн личен успех. Забележете, независимо дали говорим за това дали е четвърта или втора, тя постигна този резултат.

Ковачев обаче обори Найденов, заявявайки че подкрепата на българското правителство за Бокова е била категорична чак до 26-ти септември:

Да говорите, че тя е нямала подкрепата на българското правителство и да говорим за последните 5 дни, когато тя, без официална подкрепа на страната си, фактически в лично качество срещу страната си, защото официалната позиция на България се промени на 28-ми септември, не е въобще коректно.

Не е коректно да се говори също така за това, че тя е имала какъвто и да било шанс към септември тази година. Тука няма опорни точки, господин Найденов. Аз съм докладчик за ООН във Външната комисия на ЕП и поддържам контакт с много колеги и дипломати на ЕС в Ню Йорк, така че от първа ръка знам много добре какви са били настроенията и се надявам някой път да има възможност български журналист да попита лично госпожа Бокова дали тя е получила сигналите от тези две страни…

Найденов заяви, че „все още има технологично време“ вотът на недоверие към правителството да бъде внесен преди президентските избори. Все още се обсъжда дали вотът да е само за външната политика или за цялостната политика.

Двамата събеседници се обединиха около твърдението, че новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана , която започна работа и на българо-турската граница, повишава сигурността в региона, но не разрешава окончателно бежанския проблем. Според Ковачев е необходима обща външна политика на ЕС. Според Найденов „буди недоумение фактът, че вече 2 години не могат да бъдат построени тези километри от защитното съоръжение, които бяха предвидени по проекта на правителствто“ въпреки завишените цени.

По повод протестите в Самоков заради твърденията, че там ще бъде изграден бежански център, Ковачев е категоричен че няма политика, която да се преследва, за постоянно заселване на мигранти и бежанци в България, а със страховете на хората се злоупотребява предизборно. От друга страна, ние трябва да сме готови за временно настаняване на хора, които пристигат в България, които трябва да бъдат върнати по родните си места „по най-бързия начин“, допълни той и посочи, че алтернативата е тези хора да стоят на улиците.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени