Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск призова за съпричастност към пострадалите от урагана Матю

Папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Хаити, където ураганът Матю премина по-рано тази седмица и отне живота на стотици хора, бяха регистрирани най-малко 13 смъртни случая на холера, предаде Ройтерс. 

Здравните власти съобщават за още 62 случая на заболяването в засегнатите от Матю райони. Според специалистите случаите са резултат от преминаването на ураган през страната.
При традиционната литургия на плошад "Свети Петър" във Ватикана папа Франциск призова за съпричастност към пострадалите от урагана "Матю":
С тъга научих новината за сериозните последици, причинени от урагана, който удари Карибите, и по-специално Хаити, оставяйки много жертви и бездомни хора, както и значителни материални щети. Бих искал да изразя съпричастността си към всички засегнати, и да изразя увереност в смисъла на солидарността на международната общност, на католически институции и хората с добра воля. Каня Ви да се присъедините към мен в молитва за тези братя и сестри.
Броят на жертвите на урагана "Матю" в САЩ достигна 17 души, съобщи агенция ТАСС. Отчетени са седем смъртни случая в Северна Каролина, четири в щата Джорджия, а шестима са загинали в щата Флорида.
Почти 2 милиона и 200 хиляди домове и бизнес сгради в САЩ останаха в неделния ден без електричество, след като ураганът  стовари своята сила върху югоизточното атлантическо крайбрежие на страната, съобщава Ройтерс. Това е първият ураган с толкова голяма мощ, който засяга територията на САЩ от десет години насам. 
Междувременно синоптиците съобщиха, че силата на ветровете продължава да намалява и те вече са със скорост до 120 километра в час. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени