Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ се проведоха вторите дебати между кандидатите за президент Клинтън и Тръмп

Клинтън се e представила по-добре от Тръмп, показва допитване на Си Ен Ен

| обновено на 10.10.16 в 09:29
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хилари Клинтън се e представила по-добре от Доналд Тръмп във вторите кандидатпрезидентски дебати в Сейнт Луис, щата Мисури, според допитване на телевизия Си Ен Ен. 57 на сто от анкетираните са посочили кандидата на демократите за победител, а 34 на сто са отговорили, че Тръмп се е представил по-добре. Допитването няма общонационален характер, отбеляза Си Ен Ен.

Вторите дебати между кандидатите за президент на САЩ Хилари Клинтън и Доналд Тръмп преминаха под знака на взаимните обвинения и дори заплахи за даване под съд. Определяният като решителен телевизионен сблъсък между двамата основни кандидати за Белия дом се проведе в университета в град Сейн Луис, щата Мисури.

Редица американски медии определят дебатите като груби, мрачни, ожесточени и дори грозни. Както Тръмп, така и Клинтън се стремяха да подчертават недостатъците и грешките на другия, вместо да предлагат решения и политики.

Задачата пред Тръмп бе да върне доверието на своите съпартийци след инфарктните за кампанията му изминали два дни, през които общественото внимание бе насочено към негови обидни за жените коментари, за които той заяви, че съжалява. Изказванията от 2005-а, разпространени от медиите, накараха видни републиканци да свалят подкрепата си за него и дори се чуха призиви за прекратяване участието му в състезанието. Случилото се доведе до още по-внимателно и детайлно преглеждане и на двамата кандидати в една и без това изпълнена с напрежение кампания.

Тръмп припомни сексуалните забежки на съпруга на Клинтън, бившия президент Бил Клинтън, и допълни, че онова, което той е правил с жените, никога не е било правено в политическата история.

В Сейнт Луис Тръмп отново се извини за изказванията си, а Клинтън посочи, че те са показателни за цялостния му характер, който не се вписва в длъжността президент.

Двамата обсъдиха и кризата в Сирия. Бившият държавен секретар се обяви за забранена за полети зонa и изключи възможността за изпращане на американски сухопътни войски там. Тя се застъпи и за разследване на военни престъпления срещу режима на президента Башар ал-Асад и Русия. От своя страна Тръмп отново обвини както Клинтън, така и администрацията на президента Барак Обама за ситуацията в региона и изненадващо изрази несъгласие с идеите за Сирия на кандидата си за вицепрезидент Майк Пенс, който заяви, че Съединените щати е възможно да нанесат удар по режима на Асад. Доналд Тръмп подчерта, че негов приоритет, ако спечели изборите, ще бъде борбата с "Ислямска държава".

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп участваха в по-интимен, т.нар. "таун хол" формат, в който както модераторите, така и зрителите (група нерешили за кого да гласуват избиратели) бяха с тях на сцената. 

Анализатори отбелязват некомфортното поведение на представителя на републиканците и в същото време агресивното му поведение спрямо Клинтън, като в един момент той заяви, че би я вкарал в затвора заради скандала с личния имейл сървър. По темата Клинтън посочи за пореден път, че винаги се е отнасяла сериозно с класифицирана информация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени