Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ остава ангажиран със спасителната програма за Гърция, но все още не е взел решение за своето финансово участие

Международният валутен фонд заяви в неделя, че остава напълно ангажиран с преговорите за присъединяване към спасителната програма на Гърция, но все още не е взел решение каква ще бъде неговата конкретна роля.

Коментарът е факт, след като източници, които са пряко запознати с разговорите по отношение на гръцкия спасителен план, заявиха пред агенция Ройтерс, че има много слаб напредък относно шансовете МВФ да участва с директна финансова подкрепа и е по-вероятно Фондът да се ползва със специален консултативен статут с ограничени правомощия.

Ние оставаме напълно ангажирани, като целта е да се постигне споразумение по програмата, при което Фондът може да подкрепи нова договореност, както се изисква от оторизираните власти, заяви в имейл през уикенда говорителят на МВФ Джери Райс. В тази връзка екип на Фонда ще посети в скоро време Атина, допълни той.

Пол Томсън, който е директор на Европейския департамент на МВФ, заяви в петък, че мисия на МВФ ще посети Атина в рамките на една или две седмици, за да обсъди нова програма.

В продължение на повече от година насам МВФ се въздържа да определи условията, при които би взел участие в новия гръцки спасителен план, като се аргументира, че фискалните цели, заложени в европейската спасителна програма, са нереалистични, ако няма съществено опрощаване на дълга на Гърция.

Източниците на Ройтерс отбелязват, че Фондът все повече се примирява с европейската съпротива по въпроса за по-нататъшно облекчаване на гръцкия дълг и в момента преговаря за възприемането на нова роля, която би го задържала на масата на преговорите, но тази негова роля да продължи да бъде формално ограничена - без участието на МВФ с конкретна финансова помощ.

Според тях все още няма окончателно решение относно естеството на ролята на МВФ. Съгласно предложената специална консултативна роля, Фондът ще има повече правомощия, отколкото на обикновен съветник, но няма да прави редовен мониторинг по изпълнение на гръцката спасителна програма. Това би запазило ангажираността на водещата международна организация, базирана във Вашингтон, но избягвайки чувствителните въпроси по отношение на облекчаване на дълга.

Говорител на Европейската комисия отказа да коментира въпроса с по-нататъшното участие на МВФ в трета спасителна финансова програма за Гърция в размер до 86 млрд. евро.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви пред репортери в събота, че е уверен, че МВФ ще вземе участие в гръцката програма. Той обаче се противопостави на идеята на Фонда за по-нататъшно облекчаване на дълга на Гърция и настоя, че фискалните проблеми на Атина не са в резултат на неустойчивото ниво на дълга, а в резултат на необходимостта икономиката на страната да възстанови своята конкурентоспособност и да започне в скоро време отново да бележи растеж.

Междувременно агенция Ройтерс цитира източници, според които финансовите министри на еврозоната (Еврогрупата) вероятно ще одобрят в понеделник (10-и октомври) отпускането на голяма част или дори на цялата сума в размер на 2,8 млрд. евро от последния транш от финансовата помощ за Гърция. Изплащането ще бъде факт, тъй като страната е изпълнила почти всички от 15-те ключови реформи, договорени с нейните международни кредитори.

Еврогрупата ще заседава днес в Люксембург, за да обсъди гръцкия прогрес и за да вземе решение за предоставяне на частта от поредния финансов транш, като се говори, че единствената важна реформа, която все още не е напълно приключена, е свързана с гръцката агенция за приватизация.

Днес властите в Атина може би ще получат 1,7 млрд. евро или дори целия транш от помощта в размер на 2,8 млрд. евро, съобщава неназован официален представител на еврозоната, цитиран от Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!