Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати по случай професионалния празник на архивистите у нас

Снимка: БГНЕС

Държавна агенция „Архиви" обявява 10 октомври 2016 г. - професионалния празник на българските архивисти, за Ден на отворените врати за всички архиви в страната. Навършват се 65 години от създаването на държавните архиви в България.

В Деня на отворени врати ще бъде обявена инициативата „Читател на 2015 година". Всеки архив в страната ще отличи читателя с най-много посещения през 2015 година.

Държавният архив в Плевен отвори врати за граждани в 11.00 часа днес. Те ще видят и две тематични изложби, свързани със Световния ден на учителя и Международния ден на архитектурата. От екипа на Държавен архив - Плевен канят гражданите и гостите на града на Деня на отворените врати, който ще продължи до 17:00 часа.

Читателят на 2015 година в Държавния архив ще бъде обявен в Плевен.

Плевенчани могат да видят и две изложби на ценни документи.

Маринела Йорданова, началник-отдел, обясни, че хората предпочитат да използват фонда на архива по електронен път.

Намалява по принцип броят на читателите като използване на документи на място в читалнята, но за сметка на това вече повечето се случва онлайн, хората предпочитат да направят справката по електронен път. Тече дигитализация от години насам, което дава право и възможност на читателя електронно да добие представа или вече на самия документ в архивната единица.

172 са личните фондове, предоставени в архивите от граждани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна