Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главната инспекция по труда ще спира опасни за здравето дейности

Снимка: БГНЕС

Когато дадено предприятие, обект, машина или работно място са опасни за здравето, Главната инспекция по труда ще спира дейността му със самозалепващ стикер и предупредителна лента. Това предвижда проект на наредба, публикуван за обществено обсъждане.

Специалните знаци - стикерът или лентата, ще са с надписи от черни и червени букви върху бял фон. Инспекторите ще ги поставят, когато преценят, че трябва временно да спрат производство, оборудване или работно място, което застрашава здравето и безопасността на персонала.

По своя преценка те ще решават дали да поставят и двата знака, но ще обозначават опасния обект или място непосредствено след като установят нарушението и запишат датата.

На работодателя ще бъде връчен и акт за нарушението, което е довело до спирането. Премахването на знаците за спиране ще се прави, след като са били отстранени нарушенията, довели до застрашаване на живота и здравето на хората и нарушенията, посочени от контролния орган.

Работодателят носи административно-наказателна отговорност по реда на Кодекса на труда, ако самоволно премахне поставените специални знаци или позволи възстановяване на дейността на обекта преди да бъдат отстранени нарушенията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна