Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лауреатски дни „Катя Попова” – емоционален акцент в културния живот на Плевен

БНР Новини
Снимка: БТА

През 2016 г. фестивалът отбелязва половин век от основаването си. Създаден по идея на голямата оперна певица Катя Попова /родена в Плевен/, той се провежда на всеки две години. Представя млади изпълнители, получили награди от престижни международни конкурси. Тридесетото му издание започна с „Тоска” в изпълнение на гостуващи солисти, Плевенска филхармония, Общински хор „Гена Димитрова” – Плевен и Детска вокална група „Арлекино” при Читалище „Съгласие”. Диригент – Найден Тодоров. Спектакълът беше посветен на 75-ата годишнина от рождението на Гена Димитрова – друга световноизвестна певица, свързана с Плевен. Интересът към спектакъла беше изключително голям. Нека припомним, че преди години операта в града беше закрита, а културната общност продължава да прави усилия за възстановяването и́.





За мен това е второто участие в Лауреатските дни
– каза Найден Тодоров минути след края на представлението. – Получи се прекрасен спектакъл, който е много специален за мен, защото е посветен на Гена Димитрова. Тя беше наистина уникална певица, а аз имах невероятния шанс да я познавам. През последните години правихме множество спектакли в Плевен, но с огромната подкрепа на Русенската опера. Искам да си пожелаем тези чудесни плевенски състави, с подкрепата на общината и Министерството на културата, да станат основа за възраждане на плевенската опера. Вярвам, че така ще противостоим на този нихилизъм и негативизъм, които ни завладяват. Сред солистите в спектакъла беше известният тенор Пиеро Джулиачи, който пристигна от Италия. Йорданка Дерилова е от певиците, които прославят България по света – не само изключителна певица, но и изключителна актриса. За Александър Крунев няма какво да говоря – невероятен е. Лауреатските дни са късметът на нашата публика да се срещне с артисти, които след време ще можем да гледаме само по телевизията.

Ето и няколко думи, споделени от Пиеро Джулиачи:

За първи път съм в България, много е емоционално за мен, защото се чувствам като на родна земя. Заради хората, климата, начина на хранене. Чувствах се прекрасно на сцената и бих изпял отново целия спектакъл. Надявам се имам щастието да се върна тук и да пея.

Един от най-големите ентусиасти, подкрепящи Лауреатските дни, е кметът на Плевен Георг Спартански:

Това е особен емоционален акцент в културния живот на Плевен с 50-годишна история. Амбициозната задача, която си поставяме, е да върнем високото ниво на фестивала и по този начин гордостта на Плевен, че е дал такива музикални дарования като Катя Попова, Гена Димитрова, Емил Димитров. Плевен е град, който заслужено се гордее с традициите в областта на културата.

Любомир Дяковски – директор на Плевенската филхармония и един от организаторите на фестивала, е убеден, че трябва да следва добрите практики от миналото.

Искаме да пазим старата традиция – казва той. – Тогава се правеха оперни спектакли с лауреати от големи световни конкурси. Трябва да върнем откритата оперна сцена. Имам идея да направим и балетен спектакъл, също с млади лауреати. Радвам се, че в програмата тази година успяхме да включим изпълнители, които биха били чест за всеки фестивал. Цигуларката Лия Петрова спечели първа награда на „Карл Нилсен” през април, а Виктория Василенко преди дни стана първа на „Джордже Енеску”.

Двете млади дами свириха в заключителния концерт, заедно със „Софийски солисти“. Сред младите лауреати в афиша бяха също представители Украйна, Хърватия, Русия. А една от вечерите в програмата беше посветена на плевенски възпитаници, победители от международни конкурси. Свириха Яна Зеленогорска – цигулка, Мартин Павлов – флейта и др.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна