Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова настоява за закриване на интерната в село Драгоданово

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова настоява социално-педагогическият интернат в село Драгоданово, област Сливен, да бъде закрит незабавно заради недобрите условия за живот в него:

Мисля, че това би могло да бъде пилотният проект, от който да започнем и да покажем реално, че тази промяна може да се случи. Естествено ще възникне въпросът къде ще отидат децата от Драгоданово. Мисля, че ако държавата не може да се погрижи за 26 деца, това е много лош атестат за нас като общество. Аз и моят екип бяхме в Драгоданово в петък и ни направи впечатление, че миризмата от канализацията в сградата е станала още по-силна, оплакванията от храната са още повече, стаите са още по-разбити, децата са все така гладни и мръсни и са извън учебните стаи.

Манолова бе домакин на форум за законовите промени в областта на детското правосъдие, изготвени от Министерството на правосъдието. Те предвиждат към края на следващата година възпитателните училища и интернатите да бъдат трансформирани в центрове за възпитателен надзор, които са близки до семейната среда. Планира се изграждането на 10 центъра от такъв тип, във всеки от които ще бъдат настанявани по максимум 10 деца.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Андрей Борисов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!