Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Револверът: репетиция или представление?

БНР Новини
Георги Златарев и Искра Ангелова в сцена от постановката
Снимка: Венелин Шурелов

Мултимедийният спектакъл „Револверът“ събра избрана публика в пространството на софийската галерия „Етюд“. Пиесата на Майя Праматарова се постави за първи път на сцена след публикацията в списание „Страница“ и представянето ѝ в Москва, Бостън, Ню Йорк и Чикаго.
Представлението е част от проекта „Револверът: 2Х2“ и свързва текста с конкретно място на действие, което авторите определят като „автентичната атмосфера на Site-Specific Theatre“. Проектът включва десет представления, които се играят на български и на английски език. Прочитът е на режисьора Стилян Петров, мултимедийната картина на сценографа Венелин Шурелов, костюмите на Елица Георгиева, музиката на Иван Шопов, а хореографията на Мила Искренова. Актьорите Георги Златарев и Искра Ангелова са избрани да пресъздадат персонажите, наши съвременници, които се асоциират с герои от античните митове – мъжът е Демофонт, а жената е неговата възлюбена Филида.
Актьорите са сред публиката. Те четат текста като постепенно навлизат в граничните пространства на едно изследване. Какво е това? Репетиция или представление? Всичко е на някакъв ръб, близо до експеримента – в хода на търсенето някои сцени се представят във версии с различни гледни точки и с разнообразни сценични средства.
Първоначално и зрителите четат текста – изграждат своя представа за персонажите, следвайки само логиката на думите. Постепенно те се откъсват от словото и започват да следват актьорите... Всичко се случва в непосредствена близост до тях, не се крие в процеса на откровена игра с образи, структури и конфигурации.

                                                                                                                                                                              Стилян Петров



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна