Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Храна за размисъл" - един по-особен поглед към важните неща в живота

Таратор със статистически данни и вечеря със „спасени” храни са част от събитията в първото издание на „Храна за размисъл”. Между 13 октомври и 6 ноември в София ще се проведат серия от инициативи, които имат за цел да разгледат важни обществени теми, представени чрез храната и храненето.

Храната  е гориво, навик, основна потребност, върховно удоволствие и мощен посредник. Чрез нея хората говорят за себе си, за своите семейни или национални традиции и култура. Храната е начин да изразяваме отношението си към проблемите и противоречита на обществото. Фондация Credo Bonum поставя основите на най-новия си ежегоден проект „Храна за размисъл” с темата за храната като едно необозримо поле за обсъждане на важните теми в живота на всеки човек.

Проектът ще стартира на 13 октомври с изложбата „Голям праз или как се готви със статистически данни” - дело на българо-австрийския колектив PrazLab - Весела Михайлова и Вероника Крен. С помощта на храната те представят официални статистически данни, факти или дори лични истории, които „превеждат” в готварски рецепти. Така статистиката за нивата на корупция в различни държави в Европа се материализира в съставки, нужни за производство на наденици.

Поредицата събития от „Храна за размисъл” ще се пренесе на фермерския пазар „Римска стена” на 15 октомври с кулинарен пърформънс „БГ таратор” отново от “PrazLab” и открит разговор с публиката. Сред важните събития са и „Апетитът идва с рекламата”, което ще обърне внимание на темата за храната и нейното рекламиране. „Тенджера под налягане” се нарича закриващото събитие на 5 ноември.

Всички отворени събития от „Храна за размисъл” ще бъдат с вход свободен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени