Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Tурция и Русия ще създадат нов енерготранспортен коридор към Европа

Снимка: БТА

Tурция и Русия ще създадат нов енерготранспортен коридор към Европа, в който Турция ще е транзитираща. Това заяви турският президент Реджеп Тайп Ердоган пред участниците в 23-тия Световен енергиен конгрес в Истанбул.

Форумът започна с минута мълчание за загиналите в опита за преврат на 15 юли тази година. В конгреса участва и руският президент Владимир Путин, а също и отговорни представители от ОПЕК.
Русия е готова да се присъедини към решението на ОПЕК за замразяване на петролния добив, което е необходимо за запазване на стабилността на петролния пазар, заяви руският държавен глава. В същото време Путин предупреди,че потреблението от петрол ще нараства,като се очаква през 2020 г. да достигне 26 на сто.

Руският президент акцентира на значението на Турски поток, като заяви, че са готови да  изпълнят проекта, по който ще се пренася руски газ през Черно море до Турция и оттам към Европа:
Ето защо сме и в процес на подготовка - по време на днешното посещение с турски колеги и с президента на  страната Ердоган подробно ще поговорим, както и сме говорили досега за намерението да бъде реализиран "Турски поток". 

Владимир Путин пристигна в Истанбул при изключителни мерки за сигурност по покана на Ердоган за пръв път след кризата заради свалянето на руския бомбардировач. В президентската резиденция в Истанбул по-късно двамата лидери ще обсъдят въпроси за активизиране на двустранните отношения. Очаква се в разговорите да бъдат засегнати теми като сирийската криза, ситуацията в Близкия изток, а след срещата - да бъдат подписани документи за двустранното сътрудничество, между които се посочва и споразумението за проекта "Турски поток",който беше замразен заради кризата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени