Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик започна седмица на четенето

Снимка: БГНЕС

В Пазарджик беше открита Националната седмица на четенето. Организатор е Министерството на образованието, а инициативата е част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

Според официалните данни, около 40 процента от подрастващите до 16 години са неграмотни, а за 1/3-та от учениците от първи до трети клас българският език е чужд.  Според началника на регионалния образователен инспекторат Валентина  Кайтазова, изборът на Пазарджик за домакин на форума  е признание за интензивната работа за повишаване на грамотността, но и заради растящия образователен дефицит, особено сред малцинствените групи. Само за последната година, 400 ученици от района  са отпаднали от образователната система, основно по социални причини и традиции, които противоречат на българските закони.

Ранните бракове са част от проблема. Особено сериозен проблем по отношение грамотността и отпадането от училище е това, че все още имаме голям брой деца, за които българският език не е майчин език. Полагаме усилия да преодолеем този негативен процес.

В рамките на националната седмица на четенето са предвидени серии от дейности, които да провокират интереса на децата към книгата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна