Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО предлагат Етичен кодекс на политическите партии и инициативни комитети в предизборната кампания

"Рома Верситас".

Неправителствени организации (НПО) предлагат Етичен кодекс на политическите партии и инициативни комитети в рамките на предизборната кампания. В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Милен Миланов, председател на ромската организация "Рома Верситас", обясни функциите и целите на кодекса:

Етичният кодекс въобще не е закъснял, тъй като предстоят срещите на различните политически партии, инициативни групи, така че много навременно ние даваме знак, че по време на кампанията би следвало да се използва толерантен език и да не се стига до случаи, в които има директна употреба на враждебно слово, реч на омраза, които могат да предизвикат определено напрежение между различни социални и етнически групи в страната. Предварителните консултации с политическите партии и с техните предизборни щабове дават ясен сигнал, че повечето от тях са готови да подкрепят един такъв етичен кодекс, който е свързан с тази тема. Очакваме днес на пресконференцията да има представители на различни кандидатпрезидентски двойки.

Миланов допълни:

В самия Етичен кодекс има раздел, който е свързан с наблюдението. В този раздел ние предвиждаме създаването на един орган, който да бъде съставен от представители на политическите партии, от гражданския сектор и от ЦИК.

Чисто формално почти всички политически партии и кандидати ще застанат зад този кодекс, коментира журналистът и блогър Огнян Исаев

Въпросът е колко от партиите ще спазват този кодекс. Виждали сме как всички те подписват с голямо удоволствие в рамките на предизборните си кампании подобни кодекси, но впоследствие реалността се оказва съвсем друга. Мога да посоча примери, но тъй като сме в предизборна кампания, не искам да споменавам кандидати.

Цялото интервю с Огнян Исаев и Милен Миланов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени