Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира първата у нас онлайн платформа за възпалителни автоимунни заболявания

Стартира първата у нас онлайн платформа за възпалителни автоимунни заболявания. В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" д-р Радислав Наков, председател на Асоциацията на младите гастроентеролози в България, обясни целите на тази онлайн платформа:

Интересна е тенденцията, че хроничните възпалителни автоимунни заболявания се явяват нещо като съвременния бич на човечеството заедно с онкологичните заболявания. Живеем във времена, в които това са проблемите на обществото, а не както е било преди няколко века – инфекциозните заболявания, затова смятам, че поради нарастващия брой на хората с тези заболявания е важно да има една достоверна информация в онлайн пространството, защото тези хора, които страдат от такъв тип заболявания, често са млади, в икономически активна възраст. Именно заради това лекари, пациенти, журналисти обединиха усилия, за да се създаде такава платформа, която наистина да предоставя адекватна информация на всеки, който се сблъсква с този проблем. 

Наков допълни още:

Преди време насочвахме нашите пациенти с хронични възпалителни заболявания към книжни ръководства, създадени от дружествата на лекарите и на пациентите в тази област, но в съвременния свят е много по-лесно да се достигне до информацията с един клик от нашите мобилни устройства. Така информация може и да се обновява, защото това са много динамично променящи се тематики, при които всеки ден има промяна.

Цялото интервю с д-р Радислав Наков можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени