Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньори от рудник "Бабино" протестират под земята срещу предстоящи съкращения на персонала

Владимир Топалов: Готвените съкращения са на 650 души

Снимка: БГНЕС

Под земята в рудник „Бабино“ са 131 души, останали от първа смяна. Рудникът преустанови дейност. Те са под земята и настояват да се преразгледат внимателно запасите на рудника и ако има възможност, да продължи добивът на въглища. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ председателят на Миньорската федерация към КТ „Подкрепа“ Владимир Топалов, който отчете, че в рудника има въглища, но добивът е неефективен. Готвените съкращения са на 650 души. 

Водят се разговори, дори и в момента, с ръководството. Водим преговори с част от хората, които ще бъдат съкратени, евентуално да ги пренасочим в другите рудници, тъй като според нас има възможност за това. Искането им е също освобождаването да става по чл. 328, ал. 1, т. 1 или 2 – ликвидация, а не по взаимно съгласие или други точки.

Рудник „Бабино“ е най-ниската точка на мини „Бобов дол“. Тя служи за отлив и за вентилация. Следователно трябва да се направи всичко възможно така, че да не се допуска проблем за другите рудници, което означава, че част от хората трябва да останат и да продължат работа не по добив на въглища, а по водоотлив и вентилация.

Хората не са получавали една заплата, тъй като се изплащат с месец назад, както и ваучерите си за храна.

Интервюто с Владимир Топалов чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени