Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетична вечер търси съмишленици на идеята

"Инициативата за социално израстване" и жените, на които помага, или още една история за завръщане

Снимка: facebook/ Инициатива за социално израстване

Сутрин в нашето "Радиокафе" обичаме да разказваме истории и да разказваме за добри хора, с добри идеи и добри съмишленици. Та кой не обича?! Затова с радост споделяме гостуването на Рени Трайкова, която ръководи проекта, или по-скоро инициативата, и най-вече идеята в развитие, носеща името "Инициатива за социално израстване" и Катя Кремзер, поетеса, която пък е от съмишлениците и добрите хора, които помагат.

Рени Трайкова е учила, живяла и работила в чужбина, но в един момент решава да се върне, защото, за да има промяна, трябват хора - с хора с опит, с идеи, с добронамереност. И започва, заедно с още две дами, да помага на жени в неравностойно положение и трудни житейски ситуации да "вземат живота си в ръце“. Всъщност началото е свързано със съдбата на едно конкретно момиченце, което се превръща в емблема на инициативата, която днес помага на жени от ромски общности, на такива, които са от бедни и изостанали райони, на жертви на трафик или насилие (в това отношение започват нова инициатива в Кюстендил). Иначе географският обхват е доста широк. Помощта се основава на арт-терапия чрез изработване на различни предмети. В студиото Рени донесе една прекрасна кукла, която всъщност е торбичка с лавандула (на която, припомня тя, сме износител номер едно - не Франция, както е било доскоро, а България), но оформена като кукла в лилаво. Красива наистина. И трогателна. Има и други, аранжирани в цветовете на българското знаме. Рени Трайкова си мечтае те да се превърнат в новите символи на страната ни.

Отскоро "Инициатива за социално израстване" има своя първи спечелен проект (до този момент парите са идвали от Рени и приятели), но сега започват да разгръщат дейността си и да помагат на все повече жени да загърбят миналото и да се научат да изработват с ръцете си своето бъдеще. Но търсят още съмишленици. А те понякога сами се появяват. Такъв е случаят с Катя Кремзер - българка, която живее във Виена, но дели времето си между двете столици. Тя самата е поетеса и предлага да направят поетична вечер, за да подпомогнат каузата. Кани и свои колеги - и сега те са много, ще бъдат в сряда, на 12 октомври със своите книги в 18 часа в Къщата на Елинор, а вие, ако искате да помогнете, можете също да сте там. За да научите повече за "Инициативата за социална израстване" и за поетите, които ще участват в благотворителната вечер, чуйте цялото интервю.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна