Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на долара към 11-седмичен връх след засилване на очакванията за вдигане на лихвите на Фед през декември

По време на търговията във вторник щатският долар поскъпва към 11-седмичен връх спрямо останалите основни валути на фона на засилващите се очаквания, че Федералният резерв ще повиши основната си лихва през декември.

Фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, оценяват на около 70% вероятността за подобен ход от страна на Фед на последното за годината заседание, въпреки петъчния по-слаб от очакваното доклад за състоянието на трудовия пазар в САЩ през септември. Засилващите се очаквания за предстоящо вдигане на лихвите ставки се дължат както на изказвания на членове на Централна банка на САЩ, така и на нарастващи съмнение, че Доналд Тръмп ще спечели президентската надпревара.

Пред репортери в ранните часове на деня в Сидни, Австралия, президентът на Фед на Чикаго Чарлс Евънс отбеляза, че той може да се съгласи с повишение на лихвата през декември, но преди да вземе окончателно решение желае да види какъв ще бъде прогресът на икономиката и на инфлацията.

В същото време анализатори и инвеститори поставят под все по-голямо съмнение шансовете на Доналд Тръп да спечели изборите за президент на САЩ, което допринася допълнително за поскъпването на американската валута. Според повечето от тях избирането на Хилари Клинтън за президент би засилило вероятността Фед да вдигне лихвените ставки през декември, докато евентуална победа на Тръмп може да предизвика рязко повишение на несигурността на финансовите пазари. С оглед на това новината, че говорителят на Конгреса на САЩ републиканецът Пол Раян е заявил, че оттегля своята подкрепа за Доналд Тръмп, се възприема като косвен индикатор в подкрепа за щатската валута.

Днес индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нараства с 0,3% към 11-седмичен връх от 97,251 пункта – най-високо ниво от края на юли насам.

"Зелените пари" поскъпват с 0,3% към 104,00 йени с поглед към 5-седмичния връх около 104,14 нивото, достигнато на 6-и октомври и с 0,52% към върха от 1-ви септември около 0,9883 швейцарски франка.

В същото време британската лира остава под натиск от продажби, с оглед на продължаващите опасения за "твърд" Brexit, при който Великобритания ще изгуби напълно своя достъп до Единния европейски пазар, ако властите в страната въведат строг миграционен контрол.

Днес паундът се понижава с 0,75% към ново дъно от началото на седмицата около 1,2249 долара след петъчния катастрофален срив в рамките на минути с над 6%, като продължава да се спори колко точно е било неговото ново 31-годишно дъно, достигнато на 7-и октомври. Според агенция Ройтерс става въпроса за дъно от 1,1491 долара, но според други информационни източници и платформи за търговия петъчното дъно на британската лира е било между 1,1874 и 1,1645 нивата.

Общият интерес за покупки на "зелените пари" допринася и за днешно понижение на еврото с 0,55% към двумесечно дъно от 1,1072 долара, като единната европейска валута не успява да намери подкрепа от по-добри резултати от последно проучване на немския ZEW институт.

С оглед на засилващите се очаквания за повишение на американските лихви през декември, вниманието на инвеститори и анализатори се насочва към утрешния ден, когато ще бъде оповестена стенограма от последното заседание на Фед през септември. Тогава Централната банка на САЩ остави без промяна федералната фондова лихва в диапазон между 0,25% и 0,50%, но трима от десетте членовете на Фед с право на глас настояха за нейно незабавно повишение с 25 базисни пункта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна