Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Ангелов: Ако и втората тръба отиде към Турция, проектът за хъб "Балкан" остава без газ

Снимка: gazprom.com

Отношенията между Турция и Русия не са приятелски и дружелюбни, както бяха преди свалянето на самолета, а чисто прагматични. За мен изненадата е, че много бързо тръгнаха да се развиват отношенията в сферата на икономиката, енергетиката, газовите връзки  и атомната енергетика. Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" политологът Борислав Ангелов:

По-голяма изненада за мен е, че вече втората тръба, която ние се надявахме да направи едно отклонение към нас, отива също към Турция, което оставя целия проект на българското правителство за газов хъб "Балкан", на практика, без газ.

Гърците също работят изключително много добре с Москва, постигнаха споразумение с Италия, работят по газопровод, така че Гърция няма нищо против газта, която идва от Турция, един вид да минава през наша територия. За България се очертава един много любопитен факт, че газовата ни връзка с Гърция става ключова, за да получаваме руски газ през Турция и през Гърция.

От това губим едни такси, които ние получаваме в момента, които идват през газопроводите, които са действащи, идващи от Украйна през Румъния към България. Другото е, че загубихме ключова възможност да станем държава – транзитьор на Балканите, в Югоизточна Европа в целия Южен газов коридор.

Ангелов е категоричен, че Русия е последователна в опитите си да направи газовите доставки за Европа независими от Украйна и очаква темата да е основна при срещата на Меркел и Путин. Умора от темата "Украйна" експертът забелязва и сред европейските политици.

Интервюто на Емилия Антова с Борислав Ангелов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна