Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асансьорни специалисти оспорват ползата от оборудването на асансьорите с "телефони"

| обновено на 12.10.16 в 15:32
Снимка: БГНЕС

Между 85 и 90 процента от асансьорите в България може да спрат от 1 януари следващата година заради невъзможността да им бъде поставено аварийно-алармено устройство в кабинката. Това предупредиха представители на бранша за поддръжка на подемните устройства по повод изискването до края на годината всички асансьори да бъдат снабдени с такива устройства. 

Необходими са промени в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите, поясни в интервю за предаването "Преди всички" Калин Петров, председател на Националния браншови съюз "Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори". Петров посочи два аспекта за реформа - да се вменят задължения на собствениците, т.е. ползвателите на асансьори, както и да отпаднат текстове, които затрудняват работата на асансьорните техници.
 
От бранша не са убедени от ползата в новото устройство, тъй като няма гаранция за покритие на "телефона" в рамките на т. нар. екранирани шахти, подземни гаражи и различни комуникации в сградите. Няма практика, която да покаже, че от това устройство има полза, тъй като в рамките на т.нар. "екранирани шахти", подземни гаражи и различни комуникации в сградите, не сме сигурни, че "телефонът" ще има покритие, обясни Петров по повод едно от новите задължения, които се меняват вече на собствениците - инсталирането на "телефони" в асансьорните кабини, с цел осъществяване на директна връзка със сервизната поддръжка на съответното съоръжение.

Това е едно разговорно устройство, което работи със СИМ карта, която се осигурява от съответния мобилен оператор и би трябвало да осъществява пряка връзка, обясни Калин Петров, както и допълни, че абонаментът за картата ще бъде включен в цената на пакета, които съответно ползватели плащат за поддръжка на асансьорното средство.

Срокът за монтиране на телефоните е 1-ви януари 2017 година, подчерта Петров, според когото той няма да бъде спазен, тъй като това ще блокира поддръжката на асансьорите.

Ако не бъдат монтирани телефони обаче, асансьорите ще бъдат спирани, е записано в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите.

Още по темата можете да чуете в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна