Поредно понижение на инфлация в България през септември

Инфлацията в България се понижи през септември спрямо август и остана на годишна база на негативна територия за осми пореден месец, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през септември с 0,5%, след като през август стабилизира на нивото от юли. На годишна база инфлацията се понижи с 0,6% (спрямо септември 2015-а) след понижение с 0,3% през предходния месец. По този начин годишната инфлация остава на негативна територия за осми пореден месец, отбелязвайки дефлация за единадесети от последните дванадесет месеца, след като единствено през януари беше отчетена нулева инфлация.

Средногодишната инфлация в нашата страна за периода октомври 2015-а – септември 2016 година се понижи с 0,8% спрямо периода октомври 2014-а – септември 2015 година.

През септември цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки остават на равнището от миналия месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия се увеличават с 0,3 на сто. Намаление с 0,3% отбелязват цените на облекло и обувки, а цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива нарастват с 0,2 на сто.


                                                   Графики на инфлацията на месечна и на годишна база

Снимка

Понижение с 0,5% на месечна база има при транспортните цени, докато цените в здравеопазването и в сектора на съобщенията остават на техните равнища от август, показват данните на НСИ.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през септември се понижи с 0,7% на месечна база и отчете спад на годишна база с 1,1% за втори пореден месец.

Данните за септември са пореден знак, че българската икономика все още не дава признаци, че ще успее в близките месеци да се измъкне трайно от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намира от август 2013 година насам.

Още от категорията
Ахим Вамбах от института Zew

Рязко влошаване на икономическите нагласи в Германия през март с оглед на страхове за търговска война със САЩ

Очакванията на германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на Германия през следващите месеци се влошиха изненадващо здраво през март с оглед на страховете от глобален търговски конфликт, показва проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew. Индексът на базирания в Мюнхен изследователски..

публикувано на 20.03.18 в 13:20

Отслабване на британската инфлация през февруари до 7-месечно дъно от 2,7 на сто

Потребителската инфлация във Великобритания през февруари се забави по-рязко от очакваното, тъй като сякаш започва да избледнява негативният ефект върху потребителските цени от рязката обезценка на паунда, която беше факт след референдума от юни 2016-а година в подкрепа за Брекзит, показват данни на официалната британска статистика ONS...

публикувано на 20.03.18 в 12:50
Американският президент Доналд Тръмп с указа за вносните мита за стомана и алуминий

Алтмайер и Малмстрьом на "спасителна акция" във Вашингтон

„Спасителна акция“ - така медиите в Германия определиха посещението на новия икономически министър Петер Алтмайер във Вашингтон. Към него днес се присъедини и европейският търговски комисар Сесилия Малмстрьом в опит да предотвратят налагането на наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС в САЩ. "За сега мога да кажа, че както..

публикувано на 20.03.18 в 12:40

НСИ: Разходите на работодателите за труд нарастват с 12,2%, а за заплати - с 12% в края на 2017 година

По предварителни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие на 2017 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 12,2% спрямо същото тримесечие на предходната година. Увеличението в индустрията е с 11,7%, в сектора на услугите - с 11,8% и в строителството - с 11,9 на..

публикувано на 20.03.18 в 11:53
Ли Къцян

Премиерът на Китай обеща по-нататъшно отваряне на пазара за чуждестранните компании въпреки риска от търговска война със САЩ

Китай ще отвори още повече икономиката си, като чуждестранните и местните фирми ще могат да се конкурират равнопоставено, заяви премиерът на страната Ли Къцян на годишната парламентарна сесия във вторник, съобщава Ройтерс. Обещанията на властите в Пекин за по-нататъшно отваряне на китайската икономика идва в момент, когато се увеличават..

публикувано на 20.03.18 в 11:33

"Мишлен" купува британската компания Fenner за около 1,2 млрд. паунда

Известният френски производител на автомобилни гуми - Compagnie Generale des Etablissements Michelin обяви, че ще придобие британската компания за полимерни продукти Fenner PLC, като сделката се оценява на приблизително 1,2 млрд. паунда (1,67 млрд. щатски долара). От "Мишлен" заявиха, че ще платят по 610 пенса в брой за всяка акция на..

публикувано на 20.03.18 в 10:40

Белият дом предлага търговски облекчения на държавите в замяна на съвместен натиск върху Китай

Администрацията на Доналд Тръмп притиска останалите страни да се присъединят към САЩ в опитите за оказване на съвместен натиск върху търговската политика на Китай в замяна на облекчаване на въведените преди време американски митнически тарифи за вноса на стомана и алуминий, съобщава агенция Блумбърг, цитирайки неназовани официални европейски..

публикувано на 20.03.18 в 10:08