Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите излязоха в едномесечна предизборна ваканция

| обновено на 12.10.16 в 12:26
Снимка: БГНЕС

Депутатите си гласуваха цял месец изборна ваканция. Това стана след като от „Атака“ предложиха изборната ваканция да започне от днес.

След половин час мъчително събиране на кворум депутатите приеха седмичната програма и веднага излязоха в предизборна ваканция. Точката беше първа в дневния ред на заседанието и предвиждаше изборната ваканция да започне след две седмици. От БСП не се съгласиха изобщо да има ваканция, защото не намериха състоятелен аргумент, че парламентът може да се ползва за предизборна агитация. Жельо Бойчев:

Да разпуснем тогава и Министерския съвет. Страх ви е от това, че тук - от тази трибуна, могат да бъдат задавани неудобни въпроси за управлението, което крепите. Тука е единственото място, което все още не можете да подчините.

А Георги Георгиев от ГЕРБ отговори:

Не е трибуната на Народното събрание мястото, където трябва да се занимаваме с това нещо. Моля ви, следете какво правят, защото за пореден път превърнаха Народното събрание в цирк.

Депутатът от „Атака“ Николай Александров подгря залата с новото предложение депутатите да бъдат във ваканция от днес с тези мотиви:

Предизборната кампания, която е ясно, че я водим абсолютно всички, явно излиза извън пределите и на тази зала, а не е редно - пък най-малкото, което е, да се прави с бюджет на народа. Не е редно крайната цена да бъде плащана от обществото. Който има въпроси за управление на държавата, нека отнесе въпросите към парламентарните комисии.

Все пак през този месец няма да има само пленарни заседания. Комисиите ще работят, а когато депутатите ходят на комисии, им е позволено да ползват и служебните коли. Следващото редовно заседание на парламента ще е на 9-и ноември.

БСП започва консултации с останалите парламентарни групи и събиране на подписи за ново свикване на Народното събрание. За целта са нужни 48 подписа на народни представители. Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви:

Няма друг такъв случай в историята на парламента като това решение, което днес се взе. Действията им днес показват само едно - страх и опит да бъде заглушен гласът на опозицията и разговорът по най-важните теми за обществото, страх от вота на недоверие, който щеше да бъде внесен до изборите, страх от днешния случай, в който поискахме министър Петкова да дойде и да бъде изслушана какво се прави в сектора на  въгледобива.

ДСБ призова премиера Бойко Борисов  да свика извънредно заседание на Народното събрание. Радан Кънев определи днешното решение на парламента като крайна политическа безотговорност:

Днес трябваше да се създаде анкетната комисия за разследване на милиардния грабеж от АЕЦ „Белене“.Трябваше да се гласува и предложението на народни представители от ДСБ и Гражданския съвет към Реформаторския блок за намаляване на законната лихва, което наред с всички други ефекти щеше рязко да намали и лихвените плащания, които България дължи и продължава да дължи по арбитражното решение за АЕЦ „Белене“.

Заместник-председателят на парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова определи изненадващата ваканция като сценарий:

Тази ваканция е прекалено дълга и неочаквана за нас и ние бяхме против. Считам, че има някаква договорка, защото няма логика мнозинството да подкрепя предложение на "Атака".

От парламентарната група на  ДПС настояват за свикване на извънредно заседание на парламента, на което той да се саморазпусне и да се проведат предсрочни избори. Председателят  Мустафа Карадайъ коментира:

Ситуацията прилича на необявено извънредно положение в страната. Поведението на управляващото мнозинство го оценяваме като национално безотговорно, истерично, паническо. Бихме подкрепили определянето на датата на предсрочни избори.

Временният председател на Народното събрание Димитър Главчев обясни, че след като депутатите са гласували това решение, той е длъжен да се съобрази. Главчев каза още, че решението не означава, че парламентът спира да работи почти за месец:

Комисиите работят, Народното събрание си функционира нормално. Бъдете сигурни, че ще бъде наваксано изоставането.

Председателят на групата на Патриотите Валери Симеонов коментира, че с удоволствие е гласувал за проекторешението:

След като не може да се работи, по-хубаво е да не трошим грешни пари. Сега спират ползването на служебните автомобили, спират командировъчните, така че като сме в предизборна кампания, поне да сме наясно, да не лъжем хората и да използваме трибуната за безплатна реклама.

Повечето от Реформаторския блок се въздържаха в зала, а Настимир Ананиев обясни:

В предизборната кампания трябва да се излиза в някакъв вид ваканция, но задължително да го отработим. Аз мисля, че ние сега ще изпуснем някъде около 12 работни дни и задължително трябва да се отработват тези дни, тъй като има много важни законопроекти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени