Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Весела Люцканова написа „Не е време за красиви истории“

БНР Новини
Весела Люцканова и нейната книга

„Красивата приказка Париж“, „ Романтична и истинска“, „Момичето в бяло“, „От пръв поглед и завинаги“, „Оазис“... – това са само част от заглавията в най-новия сборник с разкази на писателката Весела Люцканова. Под името „Не е време за красиви истории“ известната и обичана българска авторка е обединила 20 сюжета, в които всяка прилика с реални лица и събития е изцяло неслучайна. Всеки кадър в сборника е рисуван „от натура“, историите са действителни, независимо от променените имена на прототипите. Остават няколко въпроса, отговорите на които дават и ключа към истинското послание на тази книга:
Защо писател-фантаст като Весела Люцканова, носител на голямата европейска награда научна фантастика Еврокоон, потърси почти документални истории, за да обърне погледа ни към най-земните и нефантастични неща като щастие, доброта, обич, човечност, радост, нежност и любов?
Защо опитен разказвач като Весела Люцканова, получил признанието и дългогодишната вярност на читателите, си позволява да залага клопка с контраста между заглавието„Не е време за красиви истории“ и 20-те хепиенда между кориците на тази книга?
Защо Весела Люцканова е толкова разточителна на положителна енергия, а не се е самоцензурирала, за да е в хармония с нашето увълчено време?


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна