Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Андрей Фурсов: Над половината от хората в бившия соцлагер виждат, че преди са живели по-добре

Според проф. Е. Пономарьова, правото на достоверна информация се нарушава постоянно

Снимка: https://www.uni-sofia.bg

Наивността от социализма предполагаше, че ще дойдат по-добри времена, но стана обратното. 60-70 на сто от хората от бившия соцлагер си дават сметка, че преди са живели много по-добре. Това каза в интервю за предаването "12+3" акад. Андрей Фурсов, който гостува на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с лекцията си на тема "Капитализмът: най-загадъчната система в човешката история".

Липсва концепция или теория, която да обяснява възникването на капитализма. Знаем икономическата история на Европа по минути, но не знаем защо се е появил капитализмът, посочи акад. Фурсов, позовавайки се на известна максима:
 
Започваме да разбираме загадката на капитализма с отмирането му. Капитализмът много успешно крие своите механизми и само формално се говори за демокрация. Реалният социализъм си отиде преди капитализма. Те бяха скачени съдове. Предстои ни неравенство с много строг контрол и липса на свобода.

СнимкаВ съвременния свят много се говори за правата на човека, но не се говори за постоянното нарушаване на правото на достоверна информация. Историческата истина е форма на реализация на правата на човека. Това отбеляза пред "Хоризонт" проф. Елена Пономарьова, чиято лекция е озаглавена "Фалшификацията на историята като когнитивно оръжие".

Според Пономарьова, която е доктор на политическите науки, проблемът с фалшификацията на историята е повсеместен. Като примери за фалшификация от наши дни тя посочи военният конфликт в Босна, войната в Сирия и украинската криза.

Голям процент от японските ученици са убедени, че бомбите над Хирошима и Нагасаки са дело на руската страна, сподели още личните си впечатления Елена Пономарьова, очертавайки това като типичен и много характерен пример за историческа фалшификация, свързана с близкото минало.

Всяка власт се опитва да твори свои митове, но не можеш да построиш бъдещето без историческа справедливост, каза още Елена Пономарьова.

Интервюто на Петър Волгин с акад.Фурсов и проф. Пономарьова можете да чуете в звуковия файл. Преводът е на доц. Дарина Григорова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени