Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър растеж на индустриалното производство в ЕС през август при по-слабо повишение в България

Подобно на еврозоната, индустриалното производство в Европейския съюз отбеляза солиден отскок през август, заличавайки напълно спада през юли, докато производството в България нарасна с по-сдържано темпо, показват данни на Евростат.

Индустриалното производство в целия ЕС се повиши през август с 1,4% спрямо юли, когато се сви с 0,7%, като на годишна база нарасна с 1,8% след стагнация месец по-рано.

Солидния растеж през август се дължи на рязък скок с 3,8% на месечна база на производството на капиталово стоки (на машини и оборудване), с 2,7% при производството на стоки с дълготрайна употреба (такива като автомобили, бяла и черна техника) и на повишение с 1,9% при енергийното производство, докато производството на потребителски стоки с недълготрайна употреба се сви с 0,5 на сто.

Индустриалното производство нарасна най-силно на месечна база в Чешката република (скок с 12,1%), Холандия (повишение с 4,4%) и Германия (с 3,1%), докато най-солиден спад беше отбелязан в Ирландия (понижение с 13,4%), Финландия (с 3,5%) и Швеция (с 2,9%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Чешката Република (повишение със 7,7%), Словения (с 5,9%) и Полша (с 5,1%) при най-солиден спад в Ирландия (с 8,5%), Швеция (с 6,2%) и Малта (с 3,9%).

Според Евростат индустриалното производство в България през осмия месец на годината се повиши с 0,7%, но след понижение с 1,5% през юли.

На годишна база индустриалното производство в България нарасна през август с 2,7%, след като месец по-рано се повиши с 2,3%. Трябва да се има предвид, че производството в нашата страна се намира в непрекъснат растеж на годишна база от октомври 2014 година насам, като тази тенденция беше нарушена само веднъж – през март 2016-а, когато беше отчетен спад от 3,4 на сто, след който обаче беше възстановена позитивната тенденция на трайно повишение на индустриалното производство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна