Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Куманов: Нашата музика наистина е невероятна, нека осмислим тази „шаблонна“ фраза

Снимка: kaloyankumanov.com

Акордеонистът Калоян Куманов е сред хилядите български музиканти, които живеят извън родината. Инструментът, който избира още в детството си е изключително богат на тембри и възможности. Особено в ръцете на майстор. А Калоян свири всичко – класически произведения от различни епохи, българска народна музика, както и традиционни испански пиеси. Той е преподавател в няколко учебни заведения в Барселона (общо седем), солист е на Orquesta de acordeones de Sabadell – Catalunya. Записите, които ни предостави, са на негови изпълнения с този оркестър.

Младият ни сънародник е от Добрич, където учи в паралелка със засилено изучаване на музика. След като завършва АМТИИ - Пловдив, заминава за Испания. Там продължава с магистратура по музикална педагогика и дирижиране.

Занимавам се и с майсторски класове – разказва той – преподавам в една от школите на Conservatoria de Superior del Liceu, в Academia musical de arte Orfeo Graciens и т.н. Доскоро бях диригент на акордеонния оркестър на остров Минорка, пет години пътувах всяка сряда дотам. Преподавам различни стилове музика. Използвам случая да благодаря на моите български учители Севдалин Симеонов, Георги Митев, Петър Маринов, както и на Тончо Тонев, при когото бях в Пловдив. Освен класическа музика, в България всички свирехме и много народна – голямата страст на акордеонистите у нас. Преди време бях поканен и в една школа на Каталуния, където водя курс по балканска музика. Работата е много интересна за мен. Имам всякакви ученици – не само акордеонисти, но и цигулари, пианисти… Някои са актьори – участват в спектакли и искат да усвоят определени мелодии, за да ги изпълняват на сцената. Показвам им специфичните украшения, учим песни. Най-често се интересуват от българската и македонската музика, както и от румънската. В Испания са много популярни песни като „Македонско девойче“, „Йовано, Йованке“. Чувал съм ги в изпълнение на най-различни състави.

Като солист Калоян участва в проекти на известни испански артисти.

Много се наслаждавам на тази възможност, която ми се предоставя в Испания – продължава той. – Наистина съм на сцената с прекрасни изпълнители, дори не мога да изброя всички. Например в последно време участвам в проект на музикална компания, в която са известни танцьори на фламенко. Ръководител е един прочут балетист – доста неща научавам от него. Проектът е фюжън между фламенко и други стилове. Публиката го харесва, залите винаги са пълни, а спектаклите успешни. Много същ щастлив когато свиря на концерти български фолклор. Нашата музика наистина е невероятна. В България сме приели това като някаква шаблонна фраза, но трябва да я осмислим. Всеки сънародник, който е отишъл в чужбина, знае, че когато покаже нашето изкуство, получава признание, „отварят му се вратите“. Имал съм много случаи да преживея радост и гордост от това, че съм български музикант. Веднъж отидох да слушам каталунска група, изпълняваща балкански репертоар, една от най-добрите там. След концерта реших да поздравя музикантите. Оказа се, че те вече бяха слушали мои концерти. А певицата направо изпадна във възторг от срещата ни. Каза, че следва музикология и в един от курсовете изучават нашите, българските ритми. Не знам дали мога да опиша как се почувствах. Толкова големи нации по света има, но не изучават техния фолклор, а нашия. И то в страна с такива музикални традиции като Испания. Това трябва да се знае.

Калоян сподели още, че замисля проект, който ще осъществи в България, с български музиканти. След години отсъствие от нашата сцена, музикантът иска да направи нещо интересно и запомнящо се.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени